Paranoid Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Paranoid Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi

Paranoid Şizofreni

Paranoid şizofreni, toplumda en yaygın şekilde görülen şizofreninin bir alt türüdür. Bu hastalık, kişilerde hezeyanlar ve varsanılar ile karakterize edilen düşünce ve duygu bozukluklarıyla kendini gösteren ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Paranoid şizofreni hastalarının büyük bir çoğunluğu çoğu zamanlarını hayal kurarak ve kendi kendilerine konuşarak geçirirler. Bu hayaller, zamanla gerçeklik algılarını etkileyebilir ve günlük yaşamlarını bu yanlış inançlar doğrultusunda düzenlemelerine neden olabilir.

Paranoid şizofreni hastaları, oldukça ilgi çekici ve farklı davranışlar sergilerler. Bu kişiler genellikle şüphecidirler ve kendilerine güzel şeyler söyleyen kişilerin bile yanlış bir şeyler söylediğini düşünürler. Yardım tekliflerini genellikle reddederler ve her zaman kandırıldıklarını hissederler. Bu nedenle, hiç kimseye güvenmezler. Yaptıkları hatalarda asla kendilerini suçlu kabul etmezler ve suçu genellikle en yakınlarındaki kişilere atarak kendilerini korurlar. Psikolojik bir bozuklukları olduğunu kabul etmez ve tedavi olmaktan kaçınırlar. Ancak, bu hastalık tedavi edilmezse ilerleyebilir ve geri dönülmez boyutlara ulaşarak hem hastayı hem de çevresindekileri ciddi şekilde rahatsız edebilir. Bu nedenle, bu hastalığı yaşayan kişilerin yakınlarının hastaları tedavi olmaya ikna etmeleri oldukça önemlidir.

Paranoid Şizofreni Neden Olur?

Paranoid şizofreninin tam olarak nedeni bilinmemektedir. Ancak, diyabet ve kanser gibi biyolojik bir hastalıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Paranoid şizofreni, kişilik zayıflığı veya kötü geçirilen çocukluk dönemi sonucu oluşan bir hastalık değildir. Yapılan araştırmalar, bu hastalığın gelişiminde genetik, beyin kimyası ve çevresel faktörlerin önemli rol oynadığını göstermektedir.

Genetik faktörler, paranoid şizofreni hastalığının ebeveynden çocuğa geçme olasılığını artırır.

Beyin kimyası, bu hastalığı yaşayan kişilerin beyninde bazı kimyasallarda dengesizlikler bulunur. Özellikle dopamin adlı nörotransmitere karşı hassasiyet veya aşırı dopamin üretimi söz konusudur. Beyindeki dopamin seviyesinin değişmesi, koku, görüntü ve seslere karşı verilen reaksiyonu etkileyerek delüzyon ve halüsinasyonlara sebep olabilir.

Çevresel faktörler, geçirilen viral enfeksiyonlar, sosyal etkileşimlerin zayıf olması veya aşırı stresli durumlara maruz kalma gibi durumlar paranoid şizofreniye yatkın olan insanları tetikleyebilir. Bu hastalık çoğunlukla ergenlik ve gençlik döneminde bedende oluşan hormonsal ve fiziksel değişiklikler neticesinde ortaya çıkabilir.

Paranoid Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

  • Hastaların sürekli takip edildiğini düşünmesi
  • Bu dünyada özel bir görev yerine getirmek için olduğuna inanmak ve doğaüstü güçlere sahip olduğunu düşünmek
  • Aşırı derecede kıskançlık duygusu
  • Sürekli kendisine emir veren ve tehdit eden sesler duymak
  • Gerçekte var olmayan tat ve kokular hissetmek
  • Kendi kendine konuşmak ve farklı kişiliklere bürünmek
  • Belirli bir inanca bağlanıp saplantı haline getirme ve düşünce bozuklukları yaşama
  • Kendi düşüncelerine karşı çıkan kişilere aşırı öfke ve saldırgan hareketlerde bulunma

Paranoid Şizofreni Nasıl Teşhis Edilir?

Paranoid şizofreni, belirli aralıklarla veya uzun süre boyunca görülebilir. Bu nedenle, tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Paranoid şizofreni hastalığı iki farklı şekilde görülebilir. Hastalar kendi içine kapanık, depresif bir ruh haline bürünebilir. Bu hastalık, tipik depresyon rahatsızlığı ile karıştırılmaması için doğru teşhisin konulması oldukça önemlidir. Hastalığın belirli dönemlerde ortaya çıkması nedeniyle manik depresif hastalıkla karıştırılabilir. Ancak, yanılgı, halüsinasyon ve diğer belirtilerin var olması teşhisin konulmasını kolaylaştırır. Diğer grup hastalarda lider olma isteği, kendini ön plana çıkarma, kendini diğerlerinden üstün görme gibi davranışlar incelenerek paranoid şizofreni teşhisi konulabilir.

Paranoid Şizofreni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paranoid şizofreni hastalığı, her kişide farklı etkilere sebep olabilir ve oldukça tehlikeli durumlar yaratabilir. Ömür boyu tedavi altında kontrol edilmesi gereken bu hastalık için uygulanacak tedavi yöntemleri, doktorun önereceği ilaçlar ve psikoterapi uygulamalarıdır. Uzun süre devam edecek olan tedavi süresinde hastaların, hasta yakınlarının ve doktorun oldukça sabırlı olması gerekir. Paranoid şizofreni tedavisinde amaç, hastaların psikoterapi tedavileri ile düşüncelerin aslında var olmadığını anlamalarını sağlamak ve onları yeniden topluma kazandırmaktır.

Ek Bilgiler ve Öneriler

Paranoid şizofreni hastaları için destek grupları ve rehabilitasyon programları önemlidir. Bu programlar, hastaların sosyal becerilerini geliştirmelerine ve toplumla yeniden uyum sağlamalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, aile üyeleri ve arkadaşlar da hastaların tedavi sürecinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, hasta yakınlarının hastalık hakkında bilgi sahibi olmaları ve hastaları desteklemeleri gereklidir. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis ve düzenli tedavi ile paranoid şizofreni hastaları daha kaliteli bir yaşam sürdürebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şizofreni Çeşitleri Nelerdir?

Şizofreni Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Basit Şizofreni Tedavisi

Basit Şizofreni Tedavisi

Şizofren Çeşitleri Nelerdir?

Şizofren Çeşitleri Nelerdir?