{ "title": "Şizofren Testi", "image": "https://www.sizofren.gen.tr/images/sizofren-testi.jpg", "date": "21.01.2024 16:28:10", "author": "Tuğba Özşimşek", "article": [ { "article": "Şizofren Testi, Şizofreni normal davranışı engelleyen, kişinin gerçekle ile gerçek olmayan arasındaki farkı anlayamaması durumudur. Birçok kişinin korkulu rüyası olan bu hastalık ruhsal rahatsızlıklar arasında az görülür. Şizofreni ömür boyu süren bir hastalıktır fakat doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir. Bu hastalık kişiden kişiye farklılık gösterir.

Kimlerde Şizofreni Görülür

Tüm ırk ve kültürlerde görülebilir. Herkes şizofreni adayıdır. Genellikle 20'li yaşlarda görülür. Erkekler ve kadınlar aynı derecede etkilenir. Buluğ çağı döneminde nadiren rastlanır.

Nasıl Teşhis Konur

Öncelikle tıbbi geçmiş gözden geçirilip fiziksel muayene yapılır. Bilinmelidir ki şizofreni için laboratuvar testi yoktur. Belirtilere sebep olabilecek başka rahatsızlık olup olmadığının araştırması yapıldıktan sonra psikiyatristler özel olarak dizayn edilen testlerle hastayı psikotik hastalık açısından değerlendirir. Hastanın tavır davranışları gözlemlenir ve şizofreni teşhisi konulabilmesi için semptomların 6 ay boyunca görülmüş olması gerekir.

Örnek bir şizofren testi ile devam edelim. Öncelikli olarak sorulara \"evet\" ya da \"hayır\" cevabı veriyoruz.
Sonuç olarak hayırlarınız evetlerinizden fazla ise; şizofren değilsiniz. Günlük yaşantımız içerisinde de zaman zaman bu tür dönemler yaşanabiliyor. Yalnızca sesler duymanız ve gördüğünüzü sandığınız varlıklar görüyor olmanız dışındaki maddeler zaman zaman yaşantımızda bir çoğumuzun yaşadığı ya da hissine kapıldığı durumlardır. Örneğin kafamız karışık olabilir yalnız kalıp düşünmek hissine kapılabiliriz, çalışma hayatı ve günlük tempomuzun yoğunluğu bizi hem fiziken hem de ruhen yormuş olabilir. Tek tek belirtilerimizin üzerine gitmeliyiz. Evetleriniz hayırlarınızdan çok ise; psikiyatriste gitmenizde fayda vardır. Yaşantınızda her şey normal görünebilir fakat bunlar hastalığın belirtileri de olabilir. Ben normalim düşüncesi her zaman doğru olmayabilir. Maddeleri tek olarak değil bütün olarak ele aldığımızda belirtilerin bir arada olması rahatsızlığı düşündürebilir. Bu durumda bir psikiyatra başvurulmalıdır.
" } ] }