{ "title": "Paranoid Şizofreni", "image": "https://www.sizofren.gen.tr/images/paraniod-sizofreni.jpg", "date": "21.01.2024 07:08:28", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Paranoid Şizofreni, Toplumda en yaygın bir şekilde görülen şizofreninin bir alt türü olan paranoid şizofreni, kişilerde hezeyanlar ve varsanılar ile görülen düşünce ve duygu bozukluğu ile meydana gelen psikolojik bir hastalıktır. Paranoid şizofreni hastalarının büyük bir çoğunluğu çoğu zamanını hayal kurup kendi kendilerine konuşarak geçirirler. Oldukça anlamsız konulardan oluşan hayallerine bir süre sonra inanıp yaşantılarını bu kurdukları bu hayallere göre düzenleyebilirler. Oldukça ilgi çeken farklı davranışları olan paranoid şizofreni hastaları, oldukça şüphecidir ve kendilerine güzel bir şeyler söyleyen kişilerin bile yanlış bir şeyler söylediğini düşünürler ve kendilerine edilen yardımları asla kabul etmezler. Her zaman kandırıldıklarını hissedip hiç kimseye kesinlikle güvenmezler. Bireysel yaptıkları hatalarda kendilerinin suçlu olduklarını asla kabul etmeyen bu kişiler suçu en yakınında olan kişilerin üzerine atıp kendilerini kurtarırlar ve kendilerinde psikolojik bir bozukluk olduğunu asla kabul etmeyip tedavi olmaktan kaçınırlar. Ancak bu hastalık tedavi edilmezse oldukça ilerler ve zamanla geri dönülmeyecek boyutlara ulaşarak hastayı ve çevresindekileri oldukça rahatsız eder. Bu nedenlerden dolayı bu hastalığı yaşayan kişilerin yakınlarının hastaları mutlaka tedavi olmaya ikna etmeleri oldukça önemlidir.

Paranoid şizofreni neden olur?

Tam olarak nedeni bilinmeyen bu hastalığı diyabet ve kanser gibi biyolojik bir hastalıktan kaynaklandığı düşünülebilir. Paranoid şizofreni, kişilik zayıflığı sonucunda ya da kötü geçirilen çocukluk dönemi sonucu oluşan bir hastalık değildir. Yapılan araştırmalarda bu hastalığın gelişiminde genetik, beyin kimyası ve çevresel faktörlerin olduğunu göstermiştir.

Genetik faktör, paranoid şizofreni hastalığının ebeveynden çocuğa geçme olasılığı oldukça yüksek olan bir hastalıktır.

Beyin kimyası, bu hastalığı yaşayan kişilerin beyninde bazı kimyasallarda dengesizlikler bulunmaktadır. Dopamin denilen nörotransmitere karşı hassas veya aşırı derecede dopamin üretirler. Beyinde depomin oranının değişmesi koku, görüntü ve seslere karşı verilen reaksiyonu etkileyip delüzyon ve halisilasyonlara sebep olabilir.

Çevresel faktör, geçirilen viral enfeksiyonlar, sosyal etkileşimlerin zayıf olması ya da aşırı stresli durumlara maruz kalma gibi durumlar paranoid şizofreniye meyil gösteren insanları tetikleyebilir. Bu hastalık çoğunlukla ergenlik ve gençlik döneminde bedende oluşan hormonsal ve fiziksel değişiklikler neticesinde ortaya çıkabilir.

Paranoid şizofreni belirtileri nelerdir?
Paranoid şizofreni nasıl teşhis edilir?

Bu hastalık belirli aralıklarla veya uzun süre boyunca görülmesinden dolayı tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Paranoid şizofreni hastalığı iki farklı şekilde görülebilir. Hastalar kendi içine kapanık depresif bir ruh haline bürünür. Bu hastalık tipik depresyon rahatsızlığı ile karıştırılmaması için teşhisin doğru bir şekilde koyulması oldukça önemlidir. Bu hastalık hastalığın belirli dönemlerde ortaya çıkması nedeniyle manik depresif ile karıştırılabilir. Bununla birlikte yanılgı, halüsinasyon ve diğer belirtilerin var olması teşhisin konulmasını kolaylaştırır. Diğer grup hastalarda lider olma isteği, kendini ön plana çıkarma, kendini diğerlerinden üstün olarak görme gibi davranışlar incelenerek paranoid şizofreni teşhisi konulabilir.

Paranoid şizofreni tedavisi nasıl yapılır?

Paranoid şizofreni hastalığı, her kişide farklı etkilere sebep olduğundan oldukça tehlike durumu yaratabilir. Ömür boyu tedavi altında kontrol edilmesi gereken bu hastalık için uygulanacak tedavi yöntemi, doktorun önereceği ilaçlar ve psikoterapi uygulamalarıdır. Uzun süre devam edecek olan tedavi süresinde hastaların, hasta yakınlarının ve doktorun oldukça sabırlı olması gerekir. Paranoid şizofreni tedavisinde amaç hastaların psikoterapi tedavileri ile düşüncelerin aslında var olmadığına inandırmak ve yeniden topluma kazandırmaktır.
" } ] }